wtorek, 8 kwietnia 2014

BREAKFAST - GRANOLA


Cześć Kochane !

Dzisiaj pierwszy, "kuchenny" post.. Na dobry dzień granola ! :) Możemy ją dodać do jogurtu (najlepiej naturalnego), mleka czy nawet posypać owocę i zjeść, jako przekąskę. Pyszna, odżywcza i przede wszystkim zdrowa! Musimy pamiętać, że te pseudo granole, które możemy kupić w sklepie są wypchane cukrem i wypełniaczami smaku, a TA jest w 100% naturalna, a jedyny cukier to owocowa fruktoza i miód.

Składniki:

  • 200g płatków owsianych
  • 50g orzechów (ja użyłam ziemnych)
  • 40g suszonych bananów
  • 40g rodzynek
  • 40g suszonych jabłek
  • wiórki kokosowe
  • łyżka oliwy
  • 3, 4 łyżki miodu
Możemy także dodać wanilię, cynamon, mleko migdałowe lub kokosowe i inne, wybrane owoce.







1. Jabłka i banany kroimy i suszymy w piekarniku lub w jakiś inny dowolny sposób
2. Siekamy orzechy i wszystkie inne dodatki, które wybierzemy (suszone owoce, migdały, daktyle, itp)
3. Płatki owsiane podprażamy w piekarniku lub na patelni (do lekkiego zarumienienia)
4. W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki (rodzynki i kokos także), a w drugim mieszamy oliwę z miodem (wlejcie najpierw oliwę, wtedy miód nie obklei ścianek naczynia)
5. Miód z oliwą wlewamy do suchych składników i wszystko mieszamy
6. Pieczemy w piekarniku ok. 40min (180 st) często mieszając tak, żeby nie spaliły się płatki
7. Po uprażeniu musimy zaczekać aż musli wystygnie i "doschnie" - wtedy możemy wsypać do szklanego naczynia i czekać na moment, kiedy będziemy mogli je zjeść :)







Smacznego ! :)


Robicie czasem domowe musli ? Może macie jakieś inne przepisy ? :)

6 komentarzy: